Maritime Club in the Heart of Madrid

81216-full_3766-2_81216_sc_v2com

Restaurant La Maruca de López de Hoyos

Completed: 2022

Location: Madrid, Spain

If in other times the city of Madrid had a beach – on the bank of the Manzanares, 10 minutes by bus from the centre – today, the new restaurant of La Maruca draws a maritime club into the heart of the capital, paying homage to the great rationalist architecture.

81176 full 3766 2 81176 sc v2com

Through a process of abstraction, the project plays with the exterior-interior dualism, generating exteriors within interiors, and recreating open and maritime environments in which the sea is perceived, but not seen. Thanks to the use of bands, the interior volumetry is molded, expressed through multiple curved and friendly façades that invite the visitor to walk and observe along a sort of pilgrimage through a landscape marked by traditional images of the Cantabrian city.

The materiality of the project is closely related to the marine character: nautical teak wood with black polymer-based joint, used on the decks of ships, as flooring in the passage areas of the project; micro terrazzo with minerals in earth colours for floors in living rooms; white polished cement as the finish of all volumes that create the interior building; teak wood slats for the vertical elements of the project, including columns and pillars; finally, smooth white ceilings with a very high degree of sound absorption.

The interior treatment of the ribbons and volumes that make up the building is noteworthy. The extreme slenderness of the ceramic pieces, and their vertical placement, allows for perfect adaptation of the cladding to the curved profiles of the multiple volumes, providing a texture with character. Thanks to a careful study of the horizontal lines of the project, a clear order is established that enhances the harmonisation of the project and the understanding of the space.

81175 full 3766 2 81175 sc v2com

Another characteristic of the project is its bathrooms, elevated on a structure that goes beyond the limits of the premises and opens into its outdoor terrace, like a pier, as a very recognisable element that imbues this outdoor space with character. The bathrooms – or cabins – are designed using only two elements: teak wood slats and a plinth of semicircular ceramic pieces of the same width as the slats.

The 360º envelope

Like a transparent box, the glass perimeter enhances permeability and promotes the observation of the interior volumes from the outdoor environment. An integral system of wooden sliding doors can change the degrees of privacy and solar protection of the interior.

Nothing hidden

The spectacular open and exposed kitchen is ubicated in the center of the interior building. Like a ship’s engine room, it is offered in its entirety in an exercise of confidence in the team and transparency towards the customer. Stainless steel, reliable and immutable, is the absolute protagonist.

81180 full 3766 2 81180 sc v2com

MEET THE TEAM

Interior Designer: ZOOCO

Photographer: David Zarzoso

Latest issue

Sign up to our mailing list

Subscribe to our mailing list

Join our mailing list and keep up-to-date with our publications and news.