The Innovation Centre

Parklands College_Dave Southwood (1)

Parklands College Secondary School

Completed: April 2020

Location: Parklands, Cape Town

Size: 4010m²

Parklands College’s new ‘Innovation Centre’ has embraced new modes of learning within a technology-based environment. It also has recently won the team at dhk Architects a SAPOA award for Innovative Excellence – earning its rightful spot in our Coffee Table Edition. 

Parklands College Dave Southwood 3 1

Over the past several years, schools around the world, including South Africa have begun to embrace new modes of learning. This shift has emerged as a result of technological advancements, new ways of accessing and disseminating information, as well as a pedagogical shift towards collaborative or blended learning. Parklands College, an Apple Distinguished School in Cape Town, is at the forefront of innovative education techniques in the country and uses these methods to develop global competencies and skills in its learners so they can build their own futures. In aid of this, the College recently expanded its campus to include a new ‘Innovation Centre’ designed to accommodate a variety of teaching methods all within an innovative, technology-based environment.  

Parklands College, along with development partner Milnerton Estates, commissioned multidisciplinary design studio dhk Architects to tackle the project based on the firm’s sound track record and mutual interest in the future of forward-thinking education spaces. The brief was to create a substantial addition to its existing campus, dedicated entirely to spaces that facilitate these progressive teaching techniques and philosophies. 

Parklands College Dave Southwood 5

A progressive approach to problem-solving spaces

A key focus area involved creating spaces to facilitate group work and classes that combine subjects (such as science, technology, engineering and mathematics) and art-based subjects into creative problem-solving activities. Additionally, as a local leader in the emerging field of robotics, another focus area was on creating workshop-style learning spaces to facilitate soft entrepreneurial- and vocational-based skills training. Furthermore, themes of interconnectivity, transparency and movement were vital to the ethos of the centre.

When considering what sort of ‘spatial instruments’ could facilitate such new modes of learning and how they might deviate from traditional environments, dhk conducted a series of workshops with the College and professional team, testing a range of configurations which balanced the need for stimulating and physically connected spaces with the need for moments of quiet focus, or careful acoustic control; spaces that balance a sense of containment with a feeling of connectedness. The solution was ultimately found in clusters of interconnected spaces of varying sizes, often adjacent to or connected by circulation spaces, which have the opportunity to become recreational areas or extensions of the learning environment. 

Facilitating flow with a sympathetic extension 

Conceptually, the building was envisioned as two solid rectilinear wings separated by courtyards; the southern wing responding to the College quadrangle and the gently bending northern wing providing a distinctive, striking backdrop to the playing fields. The two wings are simultaneously split and bound together by a large, steel-and-glass double-volume recreational atrium aptly named ‘Grand Central’, which forms the nucleus of the building. Not only does the atrium serve as a central movement hub, but it is also used for activities such as informal gatherings, impromptu performances, self-study and immersive digital experiences. 

Overall, the architectural design is contemporary and elegantly simple. It makes a distinct departure from the existing style of the campus buildings, yet remains sympathetic to the overall, orthogonal planning. The form of the building was strongly driven by optimising spatial relationships while adhering to the basic tenets of good environmental design – particularly internal environmental comfort. 

Building for wellbeing

Research has shown that without natural daylight, fresh air, good acoustics, and good thermal comfort, the ability to engage meaningfully and the opportunity for deep learning are compromised (we consider connection to the outdoors to be equally vital!). 

Therefore, the use of brick and concrete for the primary learning spaces which face north and south were driven predominantly by the need for thermal mass to stabilize temperature fluctuations. The north façade was given a playful, modular articulation by creating an irregular pattern using large windows, deep reveals and light shelves. The central atrium, being predominantly a movement and recreational space, was made distinct by the use of steel and glass, shrouded by a bespoke aluminium sunscreen. The building also ‘breathes’ on its own; all the larger rooms are fitted with C0² sensors and automated window opening systems which measure the air quality and automatically open the windows incrementally to optimise it and eliminate the need for air-conditioning. Furthermore, acoustic performance was given significant priority and the specially designed system, integrated with the lighting, is vital to the success of the learning spaces. 

Flexible spaces foster individual and group engagement  

Collectively, forming the southern and eastern wings of the building are three large collaboration rooms, each with a series of smaller break-away pods clustered along their flanks. Adjustable and versatile, the rooms are designed to accommodate up to 150 learners but can also be adapted via sliding screens to become two to three smaller learning spaces for 30 to 40 learners. A series of several small breakaway ‘pods’ feed off the larger collaboration rooms and allow learners to engage in smaller groups or quiet self-study. These back onto two inner courtyards which separate them from the northern wing; a string of non-specific classrooms intentionally designed square to ensure that there is no front or back. Two larger workshop-style learning spaces occupy the ground floor of the northern wing and are dubbed the ‘Robotics Lab’ and ‘Experium’ (Maker Space). 

The idea is for these spaces to provide learners with opportunities to prototype solutions to real-world problems using digital electronics, design, crafting and building. On the upper level, breakaway pods are expressed as suspended boxes that hover above the courtyards, clutched only by the top and bottom of the concrete walkway. Lastly, a continuous circulation route loops through the entire building in a three-dimensional figure ‘8’ and is actively populated with a variety of incidental ‘hangout moments’. The circulation route was designed to ensure the free movement of large numbers of learners while simultaneously providing visual connections between the building’s various spaces. 

Meaning & innovation embedded in the design

Throughout the building, there are several playful details. One is the distinctive, perforated aluminium screen which bathes the atrium in dappled light. The embedded pattern on the screen is a subtle reference to the concept of coding, where holes of different sizes create a sense of openness but also form vertical streams of light spots which reveal words reflecting the ethos of the building – ‘discover’ and ‘innovate’. Additionally, the DNA-inspired pendant light-fittings in the atrium remind learners of the human code within us. 

Importantly, these big leaps in flexibility and multi-functionality are made possible not only by the architecture but also through innovative furniture and clever storage which play a significant support role in mode shifting. These include mobile furniture items that can be quickly arranged in various permutations, whether by virtue of lightness or manoeuvrability courtesy of wheels. This could be storage that doubles as seating or inviting nooks and perches to engage in a variety of different activities. Another example is colourful smart acoustic panels that house screens, Wi-Fi points and other technologies. Increasingly, the need to move, sit, stand, and even lie down and learn, is being facilitated via bar counters, poofs, ottomans, large staircases, and cave-like nooks. 

While the pandemic put a pause on the building’s opening year, the new centre was praised when learners did return to the campus. The adaptable spaces allowed teachers to increase the floor area of their classrooms to ensure social distancing without needing two classrooms and two teachers for each lesson. Also, the digital connectivity including the green screen breakaway rooms allowed learners to connect easily and stay at a distance from teachers but also remain engaged in the content (and allowed teachers to pre-record lessons). Lastly, all teaching spaces and breakaway rooms have excellent acoustics, natural light and cross ventilation without glare, which made the spaces ideal for using of technology while remaining in collaboration.

Parklands College’s ‘Innovation Centre’ is the 2021 winner of the prestigious SAPOA (South African Property Owner’s Association) Awards ‘Other Category’.

About dhk Architects:

dhk has a firmly established reputation as a design-led multidisciplinary studio which incorporates architecture, urban design, landscape architecture and interior design.

More than 100 people contribute to the success of the company across these disciplines, making dhk one of the largest architectural practices in Africa. dhk’s integrated approach to design in the built environment, coupled with innovative solutions, has garnered international recognition with projects across Africa and in Europe, and offices in Cape Town and Johannesburg.

Project team:

Developer: Parklands College & Milnerton Estates Limited

Architects: dhk Architects

Education Consultants: Parklands College

Structural Engineers: Henry Fagan & Partners

Mechanical + Electrical Engineers: Sutherland Consulting Engineers

Landscaping: dhk Architects

Quantity Surveyor: B&L Quantity Surveyors

Main Contractor: Stabilid Cape Construction 

Fire Consultant: Sutherland Consulting Engineers

Sustainability Consultant: PJ Carew Consulting

Land Surveyor: bvi Engineering

Interior Designer: dhk thinkspace 

Lighting Consultant: Lights by Linear 

Civil Engineers: bvi Engineering

Photographer: Dave Southwood

Suppliers:

Lighting:

Lights by Linea – 021 511 6116 

Regent Lighting Solutions – 011 474 0171

Latest issue

Sign up to our mailing list

Subscribe to our mailing list

Join our mailing list and keep up-to-date with our publications and news.